نان سنگک نانی است که فقط در ایران رایج است
کهنترین فرهنگی که در آن نام نان سنگک آمده برهان قاطع میباشد که در سال ۱۰۶۲ ه. ق نگارش شده است.
نان سنگک؛ نوعی نان است که روی سنگریزههای داغ در تنور میپزند.
در سالنمای کمیته نانوایان تهران که در تاریخ ١٩ اردیبهشت سال ١٣٢۶ در تهران منتشر شده درباره پیدایش نانوایی و نانسنگک اینطور آمده است:
«شاه عباس برای رفاه حال طبقات تهیدست و لشکریان خود که غالبا در سفر احتیاج به نان و خورش موقت و فوری داشتند
لازم بود به هر شهری میرسند نانواییهایی باشند که بتوانند به قدر مصرف سربازان نان تهیه نمایند و غذایی باشد که خورش نان قرار دهند.
درصدد چاره برآمد و حل این مشکل را از «شیخ بهایی» که از علما و دانشمندان ایران بود خواست.
شیخ بهایی با تفکر و تعمق تنور سنگکی را ابداع کرد.»
تاریخچه پیدایش نان سنگک : نوعی از نان که روی سنگریزههای گرم بپزند !!!
سنگک؛ نوعی نان است که روی سنگریزههای داغ در تنور میپزند.
کهنترین فرهنگی که در آن نام نان سنگک آمده برهان قاطع میباشد که در سال ۱۰۶۲ ه. ق نگارش شده است.
یکی از نخستین کتابها دربارهٔ نانسنگک،
کتاب «مجموعه معارف و فرهنگ نانوایی سنگکی و نان سنگک»
در سال ۱۳۵۶ نوشتهٔ «سید داوود روغنی» معروف به شاطر داوود یکی از شاطرهای معروف شهر ری است.
او معتقد است هیچ اطلاع دقیقی از محل و پیدایش نانسنگک وجود ندارد.
اما به گفتهٔ وی قدیمیترین نوشتهای که در آن از نانسنگک نام میبرد
«برهان قاطع» است که در سال ۱۰۶۲ ه. ق نوشته شده است.
به نوشتهٔ شاطر داود در تعریف نان سنگک :
«نان سنگک که از نظر مزه، طعم و همچنین هضم آسان و سلامت، بهترین نان ایران و شاید هم دنیا باشد:
- از آرد مرغوب و سالم و آب خالص و نمک بهدست میآید
- خمیر ترش هم که در خمیر آن بهعنوان مایه خمیر (مخمر) بهکار میرود از همان آرد و آب و نمک درست میشود.
- در پخت نانسنگک به غیر از مادهٔ فوق، جوش شیرین یا هر مادهٔ دیگری نمیتوان بهکار برد و جز آرد گندم مرغوب و سالم
- هیچ آرد دیگری حتی آرد جو یا سایر حبوب را نمیتوان برای پختن نانسنگک استفاده کرد.»
- میتوان از دانههایی مثل کنجد، سیاهدانه یا مخلوطی از هر دو برای خوش طعم کردن سنگک به روی آن پاشید.
- در گذشته برای این کار از خشخاش استفاده میشد که امروزه منع مصرف دارد.
همچنین از سنگک بهعنوان نان سفره عقد نیز استفاده میشود که بهصورت بزرگ پخته میشود و روی آن را با عسل و کنجد تزئین میکنند.
امروزه نانسنگک با دستگاه خمیر گرفته میشود.
پیشتر تنور هیزمی بود و خمیر را در تشتک میگرفتند.